Koska:
28.1.2024 @ 16:00
2024-01-28T16:00:00+02:00
2024-01-28T16:15:00+02:00
Hinta:
20 / 18 / 15 € / Kaikukortti

Sakari Oramo, kapellimestari
Iidamari Ahonen, viulu
Artturi Aalto, sello
Tsotne Sidamonidze, piano
Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri

Olivier Messiaen: L’Ascension
Ludwig van Beethoven: Konsertto pianolle, viululle ja sellolle (kolmoiskonsertto) C-duuri op. 56
Béla Bartók: Konsertto orkesterille

L’Ascension, Ylösnousemuksen päivä (1932–33), on katolilaisen mystiikan mestarin, Olivier Messiaenin, ensimmäinen merkittävä orkesteriteos. Se sisältää neljä sinfonista meditaatiota. Teos kuuluu säveltäjän tunnetuimpiin.

Beethoven otti vain yhden oppilaan Wienissä, ja tämä oli keisari Leopold II:n nuorin poika, arkkiherttua Rudolf. Vuonna 1803 syntynyt kolmoiskonsertto pianolle, viululle ja sellolle sekä orkesterille heijastaa solistien kykyä: arkkiherttua oli vasta 15-vuotias, siksi piano-osuus on suhteellisen yksinkertainen. Sen sijaan hoviin kuuluneet viulisti Seidler ja sellisti Kraft olivat stemmojen perusteella melkoisia virtuooseja.

Bartókin asiat olivat huonosti 1940–42. Hän oli jo luopumassa ideasta säveltää koskaan enää mitään uutta, sillä hän sairastui leukemiaan ja konserttikalenterikin oli tyhjä. Tieteellistä työtä hän kyllä jatkoi. Kesällä 1943 Bostonin sinfonikkojen ylikapellimestari Serge Koussevitzky vieraili säveltäjän luona sairaalassa tilatakseen täältä isoa orkesteriteosta. Bartók repi letkut irti, nousi vuoteeltaan ja lähti kotiin säveltämään. Lopputulos on hänen rakastetuin teoksensa, konsertto orkesterille.

Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri on ollut jo vuodesta 1916 suomalaisten orkesterimuusikoiden koulutuksen selkäranka. Näyttävissä produktioissa myös akatemian nuoret kapellimestarit ja solistit saavat usein tilaisuuden esitellä taitojaan. Orkesterin taiteellinen johtaja ja koulutuksellisesta sisällöstä vastaava on orkesterikoulutuksen professori Sakari Oramo.

Konsertti on osa Kolmisointu-yhteistyötä, jossa ovat mukana Järvenpään kaupunki, Taideyliopisto sekä Kallio-Kuninkalan omistava Leonora ja Yrjö Paloheimon säätiö.

Kesto: noin 2 tuntia, sisältäen väliajan.

Järjestäjä: Taideyliopiston Sibelius-Akatemia & Järvenpään kulttuuri- ja tapahtumapalvelut

Lipun tapahtumaan voi hankkia myös Järvenpää-talon lipunmyynnistä Kaikukortilla.

Kuva: Minna Hatinen