Koska:
10.10.2024 @ 18:00
2024-10-10T18:00:00+03:00
2024-10-10T18:15:00+03:00
Hinta:
24,50/ 22/ 16 €
Suomalainen barokkiorkesteri 35 vuotta

Puhuvan musiikin juhlat

Tuuli Lindeberg, sopraano
Erik Bosgraaf, nokkahuilu
Suomalainen barokkiorkesteri

Barbara Strozzi: L’astratto
Antonio Vivaldi: Kevät (RV 269)
Antonio Vivaldi: konsertto sopraniinohuilulle (RV 443)
Antonio Vivaldi: Al Santo Sepolcro (RV 169)
Antti Auvinen: uusi teos sopraanolle, huilistille ja barokkiorkesterille

Esseekokoelmassaan Puhuva musiikki (1982) kapellimestarilegenda Nikolaus Harnoncourt kehotti ”näkemään entisaikain suuret teokset uudella tavalla, näkemään niitten riipaiseva ja myllertävä moninaisuus”, jotta ”ollaan jälleen myös valmiit kohtaamaan kaikki uusi”. Keväällä 2024 edesmenneen toimittaja Hannu Taanilan suomentama teos on ollut tärkeä lukuisille barokkimuusikoille. FiBOn 35-vuotisjuhlakonsertissa kuullaan Antonio Vivaldin klassikkoteoksia ja ihmetellään musiikin voimaa Barbara Strozzin soolokantaatissa. Antti Auvisen kantaesitys kysyy, kuinka muusikon tulisi käyttää ääntään ja sävelkieltään.

Konsertissa kuultava Vivaldin (1678–1741) Kevät on barokin ikonisimpia teoksia. Vivaldi työskenteli pitkään Venetsian Pietà-tyttöorpokodin musiikinjohtajana. Pietà oli monen tunnetun muusikkonaisen tärkein koulu, ja se tarjosi Vivaldin käyttöön parhaimmillaan 40-henkisen orkesterin. Vauhdikas konsertto sopraniinohuilulle ja murheellinen sinfonia Al Santo Sepolcro näyttävät säveltäjästä eri puolia.

Naisten koulutusinstituutiona Pietà joutui ilkeämielisten vihjailuiden kohteeksi. Niitä kohtasi myös venetsialaissäveltäjä ja -laulaja Barbara Strozzi (1619–1677). Libretisti Giulio Strozzin kasvattaman tyttären vanhemmista ei ollut varmuutta, mikä ruokki kaksinaismoralistisen ylimystön juoruja. Strozzin L’astratton vokaalista näytöstä värittää ilkikurinen huumori.

Auvisen (s. 1974) uusi teos sopraanolle, huilistille ja barokkiorkesterille luo katseen musiikilliseen retoriikkaan. Säveltäjä ottaa aiheekseen myös Strozzin ja Vivaldin elämän ja käsittelee valeuutisten, vihapuheen ja anonymiteetin teemoja. Luvassa on ravisteleva ja viihdyttävä kokemus, solisteinaan vanhan ja uuden musiikin tähti Tuuli Lindeberg sekä alankomaalaisvirtuoosi Erik Bosgraaf.

Kesto: 1 t 30 min (sis. väliajan)

Tapahtuman järjestäjä: Suomalainen barokkiorkesteri & Järvenpään kulttuuri- ja tapahtumapalvelut
Konsertti on osa Suomalaisen barokkiorkesterin, Järvenpään seurakunnan ja Järvenpään kulttuuri- ja tapahtumapalveluiden yhteistyötä.

Lipun tapahtumaan voi hankkia myös Järvenpää-talon lipunmyynnistä Kaikukortilla.

Kuva: Sjaak Verboom