Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu: TADaCollective

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun tanssijantaiteen maisteriopiskelijoilla on viimeisenä lukuvuonnaan mahdollisuus valmistaa yhdessä taiteellinen opinnäytetyö. Tänä vuonna viiden tanssiopiskelijan ja valosuunnittelun maisteriopiskelijan muodostama työryhmä loi teoskokonaisuuden, josta Sibelius-salissa nähdään kolmen sooloteoksen ilta. Jokainen osa voi olla itsenäinen teoksensa, mutta yhdessä ne tuottavat triptyykin – joka koskettaa, maistaa, tuntee, kuulee ja näkee maailman tietyllä tavalla.

In Concert In Concert – sooloteos Arttu Halmetoja
Blue Orbit – sooloteos Sonja Karoliina Aaltonen
Joskus alasti, joskus alasti – sooloteos Jacqueline Aylward

TADaCollective  

Esiintyjät: Sonja Karoliina Aaltonen, Jacqueline Aylward, Iris Blauberg, Arttu Halmetoja, Maja Kalafatić (tanssijantaiteen maisteriohjelma)
Valosuunnittelu: Lauri Hietala (valosuunnittelun koulutusohjelma)
Pukusuunnittelija: Kasia Gorniak (vierailija)
Äänisuunnittelija: Lauri Kallio (vierailija)

TADaCollective esittää teoksiaan tammi-helmikuussa 2023 Teatterikorkeakoulussa Taideyliopistossa ja tekee kiertueen sekä Suomessa että ulkomailla touko-kesäkuussa 2023.

Arttu Halmetoja:

IN CONCERT IN CONCERT syntyi yrityksen ja erehdyksen kautta ja muuttui monitaiteelliseksi esitykseksi. Teos tuo tanssin ja valosuunnittelun yhteen lavalla. Se on tila tanssille olla näkyvissä tai ei-näkyvissä ja esitys, joka liikkuu vaikeaselkoisuuden ja tunnistamisen välillä.

Arttu (tanssi) ja Lauri (valosuunnittelu) yhdistävät taiteelliset kiinnostuksensa valmistamalla omia töitään ja yhdistämällä niitä. Tämä päällekkäisyys yhdistymisen muotona luo satunnaisia ja odottamattomia suhteita tanssin ja valon välille. Työtä tukevat Lauri (äänisuunnittelu) ja Kasia (pukusuunnittelu).

Tanssiharjoittelussaan Arttu tutkii autenttista tanssia. Hänelle se tarkoittaa kehon impulssien kuuntelemista ja niiden ulostanssimista. Siinä on kyse uteliaisuudesta löytää tanssi ja tehdä se hetkessä. Tästä syntyy konsertti.

Sonja Karoliina Aaltonen:

BLUE ORBIT on Sonja Karoliina Aaltosen esittämä ja työstämä sooloteos. Soolo on vaikuttunut hänen aikaisemmasta teoksestaan LOOPAR (2021), jossa Aaltonen työskenteli toiston parissa ymmärtäen tämän liikkeinä suhteessa Maan päällä elämisen mikro- ja makroilmiöihin. Lisäksi BLUE ORBIT on vahvasti vaikuttunut …like crazy -teoksen taiteellisesta työskentelystä yhdessä Jacqueline Aylwardin sekä Maja Kalafatićin kanssa.

BLUE ORBIT tanssii ja koskettaa eläen toisteisessa maailmassa. Aika ja tila ovat tiheitä, toistuvia, kunnes ne taipuvat. Tanssija liikkuu jatkuvassa muutoksen tilassa, mitä liikuttavat ja mihin vaikuttavat useat ulkoiset sekä sisäiset voimat. Nämä voimat vievät tanssijan toistuviin liikkeisiin, jotka ottavat vallan tanssista. Toistuvien hetkien rinnalla BLUE ORBIT liukuu muistojen, kohtaamisien ja mielikuvituksen maailmojen välillä etsien muita mahdollisia tapoja elää tässä toisteisessa maailmassa.

Jacqueline Aylward:

JOSKUS ALASTI, JOSKUS ALASTI liikkuu viitaten länsimaisen taiteen, nykytanssin ja populaarikulttuurin alastomuuden perinteisiin. Se on tehty siinä mielessä, että sekä esiintyjälle että yleisölle leikitellään sen ympäriltä, mitä alastomuus tai alaston vartalo muodostaa ja tuottaa.

Klassista alastomuutta ei näy tässä. Käytän lycra-asua, joka on lähellä ihoni väriä, mutta täysin karvaton, pisamaton ja ilman veren tuomaa punoitusta. Esittelen pukeutumattoman vartalon, joka ei ole raa’assa tai luonnollisessa tilassaan, vaan pukeutunut, tyylitelty ja brändätty. Tanssiessani käsittelen tietoisuutta vaatevalinnasta ja kehoni alastomuudesta, joka muistuttaa myös sen unohtamista, työskennellessäni tanssin parissa.

Tapahtuma on osa Kolmisointu-yhteistyötä, jossa ovat mukana Järvenpään kaupunki, Taideyliopisto sekä Kallio-Kuninkalan omistava Leonora ja Yrjö Paloheimon säätiö.

Kesto: noin 1 h 30 min, sisältäen väliajan.

Järjestäjä: Järvenpään kulttuuri- ja tapahtumapalvelut & Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu

Lipun tapahtumaan voi hankkia myös Järvenpää-talon lipunmyynnistä Kaikukortilla.