Koska:
27.10.2022 @ 19:00
2022-10-27T19:00:00+03:00
2022-10-27T19:15:00+03:00
Hinta:
25/ 22/ 16 €

 

Pastellinsävyistä musiikkiteatteria

Haydn

Riikka Sirén, sopraano
Essi Luttinen, mezzosopraano
Tuomas Miettola, tenori
Kristian Lindroos, baritoni
Riko Eklundh, näyttelijä

Suomalaisen barokkiorkesterin soittajat,
FiBO Players:
Pauliina Fred, traverso
Jasu Moisio, oboe
Asko Heiskanen, klarinetti
Markus Kaarto, klarinetti
Jani Sunnarborg, fagotti
Jaakko Luoma, fagotti
Tommi Hyytinen, luonnontorvi
Miska Miettunen, luonnontorvi

Pierre-Ambroise Choderlos de Laclos’n (1741–1803) Vaarallisia suhteita (1782) on kirjeromaanin klassikko ja aikansa tuhma sekä älyllinen menestysteos. Näyttelijä Riko Eklundh, laulajat ja FiBOn puhallinyhtye dramatisoivat romaanin viettelyä ja vehkeilyä otteilla kuudesta Joseph Haydnin (1732–1809) oopperasta.

Laclos’n romaanin päähenkilöt varakreivi de Valmont ja markiisitar de Merteuil ovat toistensa peilikuvia, häikäilemättömiä manipuloijia. Lisäksi mustasukkaisuuden, häpeän ja arvaamattoman rakkauden peliin joutuvat nuori Cécile de Volanges, hyveellinen Madame de Tourvel ja Cécilen musiikinopettaja, ritari Danceny. Libertiinien vastuuton vallankäyttö ei johda haluttuihin tuloksiin, mutta sen viehätys on tuottanut teoksesta yhä uusia sovituksia. FiBOn esityksen taustalla on myös Stephen Frearsin elokuvaohjaus Valheita ja viettelyksiä (1988).

Musiikinhistoriassa Joseph Haydn typistyy usein sinfonian, jousikvarteton ja oratorion kehittäjäksi, mutta hän sävelsi myös 13 italialaista oopperaa. Pääasiassa Esterházyn hoviin sävellettyjen oopperoiden aariat, ensemblet ja orkesterinumerot ovat riemastuttavia klassismin aarteita: tehojen ja karaktäärien mestaruutta.

Upseeri Laclos puolestaan tunnettiin ennen suurmenestystään tykinkuulien kehittäjänä ja erään Joseph Bolognen oopperan libretistinä. Laclos heittäytyi aktiivisesti vallankumousajan pyörteisiin, kirjoitti naisten koulutuksen puolesta ja eli romaanihenkilöitään sovinnaisemmin.

Dramatisoidun konsertin puhallinsovitukset ovat Jani Sunnarborgin käsialaa. Esityksen kielinä ovat sekä suomi että ruotsi.

Kesto: 1 t 45 min (sis. väliajan)

Tapahtuman järjestäjä: Suomalainen barokkiorkesteri & Järvenpään kulttuuri- ja tapahtumapalvelut

Lipun tapahtumaan voi hankkia myös Järvenpää-talon lipunmyynnistä Kaikukortilla.